Sayfalar

7 Haziran 2013 Cuma

Bollywood vs Hollywood

Hollywood ve Bollywood nedir evvela onları bir tanımlayalım. İlk başta Amerikan Sineması’nın diğer adı gibi duran Hollywood’dan bahsedelim. Daha sonra Hindistan sinemasının Bollywood’undan bahsederiz.
Hollywood California eyaletinin Los Angeles kentinde bir bölge. Ünlü ampül bilim adamı Thomas Edison sinema ile ilgili bulabildiği tüm patentleri alınca ilk başlarda yoğun çekim yapılan New York artık bunalım yaratmaya başlamıştı. Edison’un avukatlarından kaçmak için yapımcılar film masraflarını kurtarmak veya Meksika’ya daha yakıjn olduğundan ve daha çok açık alan ve rahat çekim imkanı olan bu yere taşınmışlardır. Oyuncuların ve yapımcıların burada ikametlerinin yoğunlaşması sonucunda Amerikan sineması ile özdeşleşmiştir.
Genelde kahramalık konusu işlenir ve şu sıralar en çok kazanan oyuncusu Will Smith‘dir. Kilise mutlaka filmler içersinde yer alır ve sanat bakımından üstündür. Görsele önem verilir, Amerikan ekonomisinin yapı taşlarındandır.
Bollywood ise Hindistan’da bulunan eski adı Bombay yeni edı Mumbai’deki Hollywood tarzı yerdir. Aslında Bollywood çok ilginç özelliklere sahiptir. Dünyada en çok film çekilen ülke olan Hindistan filmlerinin dörtte biri burada çekilmektedir. Hatta bir rivayete göre Hollywood bir film çekerken Bollywood 3 tane bitiryor, her film 3 Hollywood filmi uzunluğunda oluyor ve Hollywood filmlerinden daha çok izleniyor diye. Sonlarında da dans edişleri yok mu; bitiriyor insanı. Görsel gelişmese de müzikleri güzeldir. Daha sade ve klasik duruşu vardır. Hint kültürü rahatlıkla filmlerde görülmektedir.
Sinema sektöründeki lider Hollywood şüphesiz fakat küçümsedikleri Bollywood 81. Oscar Ödüllerinin 8 tanesini topladı gitti açıkcası. Ülkemizde de çok iyi bilinen bir film olan, MAvi Boncuk adlı Türk Filminden öğrendiğim Awara’dan sonra ortalığı kasan ikinci film olsa gerek. Hollywood’un Benjamin‘i 3 ödül alırken Bollywood’un Slumdog Millionaire filmi 8 tane aldı.
Şimdi Hollywood ve Bollywood nedir ufaktan öğrendik ama sizce hangisi daha çekici geliyor. Asıl cevap içinizde saklı. Korkmayın efendim vurun dışarıya…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder